WOODEN TECHNIC

TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE PALUL MELAMINAT: PROPRIETATI, UTILIZARI, AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

Cum este fabricat pal-ul?

Fabricarea PAL-ului implică procesul de adunare a lemnului, tăierea și măcinarea acestuia în fibre fine, amestecarea cu adezivi și apoi presarea sub presiune și căldură. Procesul începe cu lemnul, care este tăiat și despicat în bucăți mici. Aceste bucăți sunt măcinate în fibre fine, apoi amestecate cu adezivi pentru a forma o pastă omogenă. Această pastă este apoi presată într-o placă plată sub presiune și temperaturi ridicate. Adezivii utilizați în fabricarea PAL-ului sunt, în general, din categoria rășinilor sintetice sau a amestecurilor de rășini. Aceștia sunt utilizați pentru a lipi așchiile de lemn într-o formă solidă, sub presiune și căldură. Melamina se aplică pe plăcile de pal prin presare. În acest proces, foile de hârtie (decorul) sunt plasate pe ambele părți ale plăcii de pal și apoi presate împreună la temperaturi ridicate. Acest proces face ca melamina să se lege de placa de pal și să devină permanentă.

Ce înseamnă Pal Brut (simplu)?

PAL-ul simplu (brut) , sau placa aglomerată de lemn, este un material de construcție fabricat din fibre de lemn și amestecat cu adezivi. Aceasta este o placă ușoară și rezistentă, utilizată în general pentru a construi mobilier sau alte amenajări interioare.

Ce înseamnă Pal melaminat?

PAL-ul melaminat este un PAL simplu acoperit cu o suprafață din melamină, un material sintetic rezistent la zgârieturi și la temperaturi ridicate. Melamina este adesea aplicată sub formă de foi, care sunt presate pe PAL-ul simplu cu ajutorul căldurii și al presiunii pentru a crea o placă solidă și durabilă. Aceasta este o soluție populară și practică pentru a da o suprafață durabilă și estetică mobilierului și elementelor decorative.

Categorii de decoruri

Pal-ul melaminat poate veni într-o varietate foarte mare de decoruri și culori.

Pal melaminat ALB
Palul melaminat alb este o alegere populară în designul interior datorită aspectului său curat și luminos. Acesta poate avea diferite texturi și caracteristici.

Pal melaminat “UNI” (o singură culoare)

Pal-ul uni a devenit o opțiune populară pentru producătorii de mobilier și pentru cei care doresc să aibă o gamă largă de culori. Această categorie de pal este ideala pentru a adăuga un contrast de culoare sau pentru a scoate în evidență un element al unui corp de mobilier. Când vine vorba de culori vibrante sau nuanțe țipătoare, categoria UNI este exact ceea ce caută o personalitate mai îndrăzneață.

Pal melaminat cu decor de LEMN

Categoria de decoruri de pal care imită lemnul este una dintre cele mai populare în industria mobilei și amenajărilor interioare, deoarece oferă avantajul unui aspect natural, fără costurile și dificultățile asociate prelucrării lemnului masiv.

Pal melaminat care imită Materialele (piatra, metal, textile)

Decorurile de pal melaminat care imită piatra, betonul, metalele, marmura sau alte materiale sunt foarte populare în designul interior și sunt ideale pentru a crea un aspect modern și sofisticat. Aceste decoruri sunt disponibile într-o gamă largă de culori și texturi, astfel încât să se potrivească perfect cu orice tip de amenajare interioară.

Unde este utilizat pal-ul melaminat?

Datorită proprietăților sale, pal-ul melaminat este utilizat într-o gamă largă de aplicații. Acesta este folosit cel mai des în industria mobilei pentru a crea elemente de mobilier. Plăcile din PAL cu fața melaminată pot fi utilizate într-o multitudine de aplicații.

Mobilierul pentru Bucătărie: Bucătăriile din PAL sunt foarte populare în producția mobilierului. Acestea, pe lângă faptul ca sunt foarte rezistente, pot fi asortate cu fronturile ușilor, culorile pereților și a blaturilor de lucru. Acestea sunt de asemenea realizate din PAL melaminat. deoarece pot fi proiectate pentru a imita blaturile de lucru din lemn real, piatră, sau alte suprafețe fără costuri și cu durabilitate și curățare sporite în comparație cu blaturile din materiale reale.
Dressing-uri, Dulapuri, Rafturi: Pal-ul melaminat este un material ideal de utilizat pentru construcția unui dressing, dulap de haine sau rafturi la un preț redus comparativ cu lemnul brut.
Birouri: Aveți nevoie de un birou cu o formă deosebită cu multe spații speciale pentru biblioteca și documentele dvs.? Pal-ul poate fi un material grozav pentru a găsi modelele și culorile dorite.
Bineînțeles, pal-ul se poate utiliza și la crearea de riflaje, cuiere personalizate, pereți sau tavane decorative sau alte amenajări interioare similare.

Avantajele pal-ului melaminat?

Economisire de timp: Principalul avantaj al utilizării PAL-ului este că, după montare, foile din PAL melaminat nu necesită finisaje suplimentare, spre deosebire de lemn, cherestea și unele foi din MDF. În plus, deoarece melamina are o rezistență mai mare la pete decât lacul, timpul și prețul economisit fac din PAL o opțiune atractivă.

Durabil: Plăcile din PAL melaminat sunt rezistente la spargere și la zgârieturi, făcându-l mai durabil decât alte materiale și finisajul exterior din melamină fiind rezistent la apă.

Ieftin: Față de alte materiale similare, Pal-ul se dovedește a fi o opțiune profitabilă. Cu toate că nu are un miez foarte estetic, accesibilitatea sa largă îl face un material excelent pentru mobilierul realizat la comandă.

Dezavantajele pal-ului melaminat?

Rezistența la umiditate: miezul pal-ului melaminat nu este foarte rezistent la umiditate și poate să se umfle sau să se deformeze în cazul expunerii pentru o lungă durată la umezeală. Astfel, acesta nu este recomandat pentru utilizarea în încăperi cu umiditate ridicată, precum băile, beciurile, sau locurile cu umiditate foarte ridicată.

Deși pal-ul melaminat este un material durabil, acesta poate să se zgârie la impact direct cu metale ascuțite sau să se ciobească în urma loviturilor puternice.

Mediu: Producția de pal melaminat implică utilizarea unor resurse naturale și a energiei, precum și emisia de dioxid de carbon. Deși unele companii precum EGGER au implementat practici mai ecologice în procesul de producție, palul melaminat nu este considerat un material 100% eco-friendly în mod general.